Školní jídelna

 

 

 

Jídelní lístek od 20. 1. do 24. 1. 2020

Pondělí:

  • Křupák chléb, pomazánka tvarohová s povidly, granko /1,6,7/
  • Polévka špenátová s vejci /1,3,7/
  • Kuřecí maso na smetaně, těstoviny, ZŠ – banán, nápoj /1,7,9/
  • Pletýnka s mákem, pomazánka z ryb v tomatě, banán, čaj /1,4,7/

 

Úterý:          

  • Maďarský chléb, pomazánka sýrová s česnekem, okurek, mléko /1,3,6,7/
  • Polévka zelná /1,6,10/
  • Sekaná pečeně, bramborová kaše, míchaný kompot, nápoj /1,3,6,7,12/
  • Loupák, jablko, čaj /1,3/

 

 

Středa:

  • Ovocný jogurt, rohlík ½ , mandarinka, čaj /1,7/
  • Polévka rajská s kuskusem /1,7/
  • Španělský ptáček z vepřového masa, jasmínová rýže, okurkový salát, nápoj /1,3,6/
  • Houska, rama, paprika, čaj /1,6,7/

 

Čtvrtek:     

  • Sójový rohlík, pomazánka kapiová s vejci, kiwi, bílá káva /1,3,6,7,11/
  • Polévka krupicová /1,6,7,9/
  • Čočka na kyselo, okurek sterilovaný, Podmáslový chléb, nápoj /1,7/
  • Veka, pomazánka hermelínová, rajče, čaj /1,7/

            

Pátek: 

  • Uzel, nutelové máslo, hruška, milky shake /1,6,7/
  • Polévka zeleninová s ovesnými vločkami /1,6,7,9/
  • Vepřový guláš, houskový knedlík, nápoj /1,3,7/
  • Slezský chléb, pomazánkové máslo, paprika, čaj /1,6,7/

 

Námi vyrobené pokrmy jsou určené k přímé spotřebě, spotřebujte do 14.00 hod. Ovoce a zeleninu podáváme v MŠ porcované. Po celý den je dodržován pitný režim. Změna jídla vyhrazena.

Jídelní lístek od 27. 1. do 31. 1. 2020

Pondělí:

  • Sójový rohlík, pomazánka lososová, mléčná káva /1,4,6,7/
  • Polévka brokolicový krém /1,7/
  • Kuřecí řízek přírodní, jasmínová rýže, okurkový salát, nápoj /1,7/
  • Veka, pomazánka masová, paprika, čaj/1,7/

Úterý:     

  • Šáteček s tvarohovou náplní, mandarinka, milky shake /1,3,7/
  • Polévka kuřecí vývar s nudlemi /1,3,6,9/
  • Záhorácký závitek, šťouchané brambory, ZŠ – jablko, nápoj /1,10/
  • Houska, rama, cherry rajčata, čaj /1,7/

Středa:

  • Petřkovický chléb, pomazánka z ryb ve vlastní šťávě, baby karotka, čaj s mlékem /1,4,7/
  • Polévka krupková s krůtím masem /1,6,7,9/
  • Masové koule v rajské omáčce, těstoviny, ZŠ – jogurt, nápoj /1,3,7,9/
  • Cereální bagetka ½ , pomazánka luštěninová, ředkvičky, čaj /1,6,7/
  •  

Čtvrtek:     

  • Bageta světlá ½, pomazánka z taveného sýra, mléko /1,7/
  • Polévka kmínová s vejci /1,3,6,9/
  • Rybí filé, bramborová kaše, kompot dýňový, ZŠ – milky shake /1,4,7/
  • Hřeben s ořechovou náplní, jablko, čaj /1,3,6,7/

Pátek: 

  • Podmáslový chléb, pomazánka rozhuda, rajče, mléko /1,7/
  • Polévka rychlá s ovesnými vločkami /1,6,7,9/
  • Bulgureto s fazolemi a zeleninou, salát mrkvový s jablky, čaj /1,9/
  • Houska, pomazánka vitamínová, kiwi, čaj /1,7/

Námi vyrobené pokrmy jsou určené k přímé spotřebě, spotřebujte do 14.00 hod. Ovoce a zeleninu podáváme v MŠ porcované. Po celý den je dodržován pitný režim. Změna jídla vyhrazena.

Vašim dětem vaří:

Petra Švidernochová – hlavní kuchařka

Ivana Kaboňová – kuchařka

Zlatuše Thienelová – pracovnice v provozu

Jana Didiová – pracovnice v provozu

Iveta Kudelová – vedoucí školní jídelny

 

Vaříme dle norem :

  • Karásek 1.,2.,3., díl
  • Labužníci ve školních jídelnách 1.díl
  • Labužníci ve školních jídelnách 2. díl
  • Receptury jídel pro veřejné stravování
  • Vlastní receptury

                                                                            

Provozní řád školní jídelny 

Základní škola a mateřské škola Ostrava-Hošťálkovice, Výhledy 210, příspěvková organizace

Stravování je poskytováno v souladu se zákonem č. 561/2004 Sb., školský zákon, vyhl. č. 107/2008Sb., o školním stravování, zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a vyhl. č. 137/2004Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, vyhl. č. 602/2006, vyhl. č. 84/2005 Sb., o nákladech na závodní stravování, jejich úhradě v příspěvkových organizacích, zřízených územními samosprávnými celky, a zákonem č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů.

Stravování zaměstnanců škol se řídí § 33b zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění zákona č. 557/2004 Sb. a vyhláškou č. 17 ze dne 17. 1. 2008 kterou se mění vyhláška č. 84/2005 Sb. o nákladech na závodní stravování.

Dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU), jsou na jídelním lístku uváděny alergeny.

Školní jídelna zajišťuje stravování:

– žáků ZŠ Hošťálkovice

– žáků ZŠ Lhotka

– dětí MŠ Hošťálkovice

– dětí MŠ Lhotka

– pracovníků školských zařízení a cizích strávníků.

Dietní stravování:

– Zařízení není povinno zajišťovat dietní stravování. Po předchozí domluvě  a na základně lékařského potvrzení Je umožněno si vlastní stravu do jídelny donést. Za toto jídlo odpovídá zákonný zástupce.

 Doba výdeje pokrmů

děti MŠ Hošťálkovice:    přesnídávka                       8.50 – 9.15 hod.

oběd                              11.30 – 12.10 hod.

svačina                          14.00 – 14.20 hod.

 

děti MŠ Lhotka:               přesnídávka                      9.00 – 9.15 hod.

oběd                              11.40 – 12.15 hod.

svačina                          14.15 – 14.30 hod.

 

žáci a zaměstnanci škol .zařízení Hošťálkovice:              11.30– 13.45 hod.

 

žáci a zaměstnanci škol. zařízení Lhotka:                       11.45– 13.15 hod.

 

cizí strávníci- výdej obědů do jídlonosičů                      11.15 – 11.40 hod.

 

 

INFORMACE KE STRAVOVÁNÍ

Finanční normativ je stanoven dle vyhlášky č. 107/2005 Sb., ve znění pozdějších předpisů o školním stravování.

Strávníci jsou rozděleny do věkových skupin dle věku, kterého dosáhnou během školního roku (1. září – 31. srpna).

 

Ceny za oběd pro jednotlivé kategorie strávníků:

MŠ 3-6 let celodenní ……………….…..36 Kč

MŠ 3-6 let nepravidelný …………………27 Kč

MŠ celodenní 7 let ……………..….…… 43Kč

MŠ nepravidelný 7 let …………………..34.Kč

MŠ děti 7 -10 let …………………………25 Kč

ZŠ děti 11 -14 let ……………………… 28 Kč

ZŠ děti 15 let ………………………….  32  Kč

Cizí strávnici……………………………. 75  Kč

Způsob placení stravného

Pro zřízení placení účtem je nutné si v kanceláři ŠJ Hošťálkovice vyzvednout formulář a domluvit si

podrobnosti s vedoucí ŠJ.

Výše úhrady trvalým příkazem:

rodiče dětí v MŠ Hošťálkovice …………..    1 100,00 Kč

rodiče dětí v MŠ Lhotka………. …………..    800,00  Kč

rodiče žáků ZŠ…………       ……………        720,00  Kč

Úhrada by měla být provedena do 7.dne v každém měsíci..

Přihlášky a odhlášky  stravy den předem – nejpozději do 11.30 hod.:

a/      sami strávníci – u vedoucí ŠJ

b/      telefonicky na čísle:              595 693 005

c/      e-mailem  jidelna@zsvyhledy.cz

d/      v sešitě MŠ Hošťálkovice

 

Strávník nebo jeho zákonný zástupce je povinen bez odkladů nahlásit v kanceláři ŠJ jakoukoli

změnu(např.ukončení stravování, odchod ze školy, odchod z MŠ a pod.)

Pokud si strávník neodhlásí stravu včas, nemá nárok na náhradu.

Podle zákona č. 76/1978 Sb. §32 zabezpečuje školní jídelna stravování pro žáky v době jejich

pobytu ve škole. Dle školského zákona č.561/2004 §119 se uskutečňuje stravování žáků v době jejich

pobytu ve škole.  Podle vyhlášky 107/20005 § 4 odstavec 9 se považuje 1. den neplánované přítomnosti

dítěte za pobyt ve škole. Proto si 1. den nepřítomnosti může rodič odebrat stravu do jídlonosiče.

Další dny nemoci je povinen stravu odhlásit.

Školní jídelna Hošťálkovice je vybavena bezstravenkovým systémem, strávníci používají čip.

Čip lze zakoupit v kanceláři školní jídelny a je platný po celou dobu stravování. Nelze jej převádět na jinou

osobu. V případě ztráty nebo zničení je nutno zakoupit nový čip a starý čip, který se případně najde již

vrátit nelze. Pokud strávník po ukončení docházky odevzdá v kanceláři Školní jídelny čip v nepoškozeném

stavu bude mu vrácena poskytnutá záloha v hotovosti. Peníze za čip vracíme nejpozději do 1 roku od

ukončení školní docházky, nebo při mimořádném odchodu žáka ze školy. Po této době se peníze za čip

nevrací a čip se stává neplatným.

                                                            Hodnota čipu:           120.00 Kč

 Zapomenutí čipu, karty:

Jestli si žák zapomene čip, vyzvedne si u vedoucí ŠJ náhradní jednorázovou kartičku a jde na oběd.

Pokud do 14 dnů čip nenajde je nutno zakoupit čip nový.

 Organizace provozu ZŠ Ostrava-Hošťálkovice: 

Jídelní lístek je vyvěšen na informační tabuli v ZŠ a na internetových stránkách školy.

– Strávník vstupuje do jídelny bez žvýkačky.

– V jídelně si každý strávník vezme tácek a příbor ze zásobníku u výdejního pultu.

– U výdejního okna strávník přiloží čip k výdejnímu terminálu a p. kuchařka mu vydá stravu.

– Sám strávník si na tácek dá polévku, misku se salátem nebo kompotem, případně ovoce.

– Na tácku nemá strávník telefon, ani žádné hračky, tácek je učen jenom na jídlo.

– Pití se nalévá strávník sám.

– Strávník si může, pokud to podmínky dovolí přidat polévku, přílohy, salát, kompot.

– Mléčné kusové výrobky, maso, ovoce, ani oplatky se nepřidávají.

– Vše se konzumuje u jídelního stolu.

– Po jídle každý strávník po sobě uklidí místo, odnese použité nádobí na určené místo a opustí jídelnu.

 – Vynášení kuchyňského nádobí mimo prostor školní jídelny je zakázáno.

– Při rozbití nádobí, či vylití jídla-nebo pití, nahlásí strávník tuto skutečnost zaměstnankyni

jídelny, která se postará o úklid.

 Výdej obědů mimo školní jídelnu.

– Výdej obědů do jídlonosič od 11.15 – 11.40 hod.

– Obědy odebrané do jídlonosičů jsou určeny dle vyhlášky min. zdravotnictví 137/2004 k přímé spotřebě.

– Námi doporučená spotřeba je do 14.00 hodin.

 Ostatní:

–  Strávníci jsou povinni chovat se při stravování ohleduplně, v souladu s hygienickými a společenskými    pravidly při stolování a jsou povinni řídit se pokyny dozírajícího pedagoga, vedoucí jídelny, kuchařky.        –  Úraz, nevolnost apod. hlásí strávníci dozorujícímu pedagogovi.Technické nebo hygienické závady    hlásí strávník vedoucí jídelny nebo kterékoliv pracovnici ŠJ.

Jídelníček se může v průběhu týdne měnit, v závislosti na dodávce potravin, kvůli havarijní situaci apod.

Tento provozní řád je umístěn v jídelně a můžete se s ním seznámit i na webových stránkách školy.

Účinnost 1. 9. 2019

Vedoucí jídelny: Kudelová Iveta                          Ředitel: ZŠ a MŠ: Mgr. Šink Radim

 Přihláška:

Přihláška ke stravování v PDF – bezhotovostní platba

 

Co rodiče nevědí o školním stravování.

Oběd, který dostane dítě ve školní jídelně, je výsledkem jednoho velkého kompromisu. Určitý názor na jídlo má vedoucí školní jídelny, která jídelníček a receptury připravuje. Jinak si jídlo představuje stát, který ho finančně dotuje, případně ředitel školy, který je nadřízeným jídelny. A své požadavky, často velmi zvláštní, ovlivněné filmy, televizí a časopisy, mají strávníci a jejich rodiče. Do přípravy jídla vstupují navíc požadavky odborníků na výživu, hygienu, ale také finance nebo provozní možnosti jídelny.

Zatímco stát, škola a jídelna jsou o svých požadavcích informováni a znají příslušné předpisy, u dětí a jejich rodičů tomu tak často není. Kolik sporů a nepříjemných situací za poslední léta v jídelnách vzniklo jen proto, že rodiče tvrdě uplatňovali své požadavky! Mnoho střetů by odpadlo, kdyby všechny strany znaly svá stanoviska a své možnosti.

Trochu legislativy úvodem

Školní stravování je služba organizovaná a dotovaná státem a stát proto pro něho stanovuje poměrně přesná pravidla. Obecné zmínky o školním stravování najdeme ve školském zákoně 561/2004, ovšem skutečnou alfou a omegou je vyhláška č. 107/2005 o školním stravování, která určuje, jak mají školní obědy vypadat v praxi. Nepředstavuje nijak těžké nebo odborné čtení a tak se s ní snadno může seznámit každý rodič.

Vyhláška stanovuje dva základní požadavky:
a) Rozmezí finančního limitu na nákup potravin, z nichž bude oběd připraven.
b) Průměrnou měsíční spotřebu určitých druhů potravin na jeden oběd (tzv. spotřební koš).

Základní pravidlo zní: Dotované školní stravování je možno poskytovat pouze tehdy, jestliže splňuje požadavky stanovené touto vyhláškou.

Dalším předpisem, který výrazně koriguje provoz školních jídelen, je vyhláška č. 137/2004, obsahující pravidla, kterými se školní jídelna musí řídit v oblasti hygieny. A ta jsou často tak přísná, že prakticky omezují přípravu určitých jídel, u některých ji dokonce vylučují.

Obědy jsou moc drahé

Cena oběda se skládá ze třech částí: potraviny, mzdy a režie. O tom, co stojí potraviny, jestli jejich cena stoupá nebo klesá, se můžeme snadno přesvědčit. Zatímco materiálovou část ceny mohou rodiče posoudit, horší je to s náklady mzdovými a režijními. Pokud jde o mzdy, tak každý rodič, který se zajímá o dění kolem sebe, ví, že platy ve školních jídelnách jsou velmi nízké, řada kuchařek dnes pracuje za minimální mzdu. Režijní náklady (energie, údržba, opravy, stroje, zařízení, vybavení, školení personálu) pak závisí na konkrétních podmínkách každé jídelny a mohou být i ve srovnatelných jídelnách skutečně různé. Je proto obtížné srovnávat ceny obědů v různých jídelnách.

Obědy platím a proto mám právo…

Práva rodičů, kteří platí obědy, jsou bohužel dost malá. Poskytování školních obědů je služba poskytovaná hromadně, kde není prostor pro uspokojení různých individuálních potřeb, a proto se rodiče bohužel musí smířit se stanovenými pravidly.
Druhým důvodem, proč rodiče na leccos právo nemají, je to, že náklady na oběd neplatí v plném rozsahu. Školní obědy jsou u nás výrazně dotovány, míra dotace může být kolem 60 %. Cena oběda (stravenky), kterou platí rodiče, představuje pouze náklady na potraviny, zatímco mzdové a režijní náklady hradí někdo jiný. Běžné materiálové náklady na 1 oběd se v současnosti pohybují kolem 25 Kč (v závislosti na věku dítěte). Rodič, který stravenku hradí, musí počítat s tím, že min. dalších 30 Kč (mzdy a režie) mu přidá někdo jiný. A ten někdo si pochopitelně osobuje právo stanovovat, jak má oběd vypadat.

Rodiče tedy platí jen menší část celkových nákladů a jejich právo určovat, jak má oběd vypadat, je značně omezeno.

Mému dítěti nevyhovuje, co dostává na oběd

Protože stát školní stravování dotuje, poměrně přesně určuje, jak by mělo vypadat složení školních obědů.

Vyhláška č.107/2005 obsahuje průměrnou měsíční spotřebu vybraných druhů potravin na strávníka, tzv. spotřební koš, a tu musí jídelny dodržovat. Vedoucí jídelny rozdělí potraviny do určitých skupin (např. maso, mléko, zelenina), jednou za měsíc sečte vydaná množství a dělí počtem obědů. Dostane tak spotřebu těchto skupin na 1 oběd a ta musí s určitou tolerancí odpovídat zmíněné vyhlášce. Např. u dětí 1. stupně ZŠ musí jídelna za měsíc vykázat spotřebu 10 g luštěnin na 1 oběd, 12 g tuků nebo 19 g mléčných výrobků.

Dodržování spotřebního koše bývá předmětem kontroly ČŠI, žádná jídelna si ho nedovolí ignorovat a nemůže přitom brát ohled na individuální požadavky jednotlivých strávníků. A těch je hodně: více zeleniny a méně zeleniny, více masa a méně masa, méně uzenin, ryb, luštěnin apod. Někdy je možné o těchto požadavcích se školou nebo jídelnou jednat. Je však třeba brát ohled na spotřební koš a finanční náklady s tím vzniklé. Jestliže jídelna dokáže i po splnění vašich požadavků dodržet spotřební koš, pak není problém. Obecně však lze říci, že jakékoli snížení počtu rybích nebo luštěninových jídel bude pro jídelny problematické, protože v těchto skupinách dodržují normu jen tak tak.

Syn dostává malé porce masa

Přesná hmotnost porce masa (rovněž příloh) není nikde dána, vychází spíše z použitých receptur a ty ji mohou uvádět různě. Vyhláška č. 107/2005 však předepisuje průměrnou spotřebu za měsíc. Např. ve věkové kategorii 11–14 let má dítě za měsíc v průměru dostat 70 g masa na jeden oběd (počítáno v syrovém stavu, takže po technologické přípravě bude masa samozřejmě méně). Kuchařky jistě mohou při mimořádných příležitostech připravit porce masa např. 100 g, ale příště zase musí ušetřit, takže např. do rizota dají masa jen 50 g.

V naší jídelně se vaří podle zastaralých receptur

V České republice neexistují předepsané receptury pro školní stravování. Jsou jen některé, které se obecně doporučují, ale ani ty jídelna nemusí používat. Nelze však zjednodušeně říci, že jídelna si může vařit, co chce. Musí se vejít do stanovených finančních limitů a současně musí splnit spotřební koš. Splnit současně oba požadavky není jednoduché. Natolik jídelnu omezují, že si nemůže v jídelním lístku dovolit žádné extravagance a musí vařit podle platných doporučení.

Navíc působí ještě další tlak: tlak strávníků, kterých ubývá. Proto v mnoha jídelnách hledají a vymýšlejí nové a nové receptury, kterými by strávníky upoutali. Situaci jim usnadňuje to, že v posledních letech vyšlo několik nových receptářů s moderními recepty pro školní stravování .

Složení jídelníčku je hrozné

Pro kombinace receptur a jejich výskyt v měsíčním jídelníčku neexistují přesná pravidla. Vedoucí jídelny musí sestavit jídelní lístek především s ohledem na to, aby dodržela výživové normy (spotřební koš). Od roku 2015 mají jídelny navíc k dispozici Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví, které například uvádí: maximálně 2 sladká jídla měsíčně, 2krát měsíčně ryby, 4krát měsíčně bezmasé jídlo apod. Zkušenosti ukazují, že když jídelna tato doporučení respektuje, většinou také dodrží spotřební koš.Názorů na to, jak by měl jídelníček vypadat, je z řad strávníků i rodičů hodně.

Některé potraviny by se měly ve školkách zakázat

Úzkostlivé maminky se ptají, jak je možné, že se v jejich jídelně podává uzené maso a uzeniny vůbec, a mají obavu z jejich škodlivosti. Také by rády, aby se nepoužívaly umělé margariny (jindy ovšem, aby se nepoužívalo čerstvé máslo). Někdo má strach ze sójového masa, obavy také panují o vliv vnitřností, máku, konvenience, éček apod. na zdravotní stav dítěte.

Všechny potraviny, které jsou dostupné na českém trhu, jsou zdravotně nezávadné a vyhovují zákonu o potravinách č. 110/97. Z tohoto důvodu nelze jejich používání jednoduše zakázat. Jde spíše o to, jak často se dětem podávají a jak vhodné jsou pro danou věkovou kategorii. Touto problematikou se zabývá i zmíněné Nutriční doporučení a můžete ji prodiskutovat s vedoucí vaší školní jídelny.

Školní oběd by měl být i po dobu nemoci a o prázdninách

Starší rodiče si ještě pamatují, že oběd mohlo dítě odebírat v době nemoci a také o prázdninách. Dnes to již neplatí a někteří rodiče to považuji za zlovůli kuchařek či jejich lenost vařit v době prázdnin.

Není tomu ale tak. Školský zákon umožňuje odebírat dotované školní obědy pouze v době školního vyučování a jen tehdy, je-li dítě vyučování přítomno. Za vyučování se považují také školní výlety, soutěže a další podobné akce. Jestliže dítě onemocní, může za dotovanou cenu zakoupit pouze oběd v první den nemoci, pak již ne. Nic však rodičům nebrání v tom, aby v takových případech dítěti zakoupili oběd za plnou (nedotovanou) cenu.

Dietní strava pro nemocné děti

V jídelnách přibývá dětských strávníků, kteří potřebují dietní stravu, nebo vyžadují stravu vegetariánskou, veganskou apod. Na podávání těchto druhů jídel není právní nárok. V legislativě je částečně upravena příprava některých druhů uznaných diet: musí například probíhat ve spolupráci s registrovaným nutričním terapeutem či lékařem. Jídelna není povinna dietní stravu připravovat, záleží čistě na možnostech kuchyně a pochopení a kvalifikaci kuchařek. Příprava dietních jídel vyžaduje odborné znalosti a proškolenou pracovní sílu, která v jídelnách často není. V jídelnách mateřských škol existuje možnost, že po domluvě s ředitelem školy rodiče dietní stravu připraví doma, do jídelny ji donesou a personál ji pouze ohřeje a naservíruje. V základních školách toto oficiálně možné není.

Ing. Pavel Ludvík – redakce portálu Jídelny.cz, www.jidelny.cz, duben 2019